WHISKYTIPS JANUARI 2010

Årets första whiskytips kommer en vecka in på februari, det kanske passar plånboken bättre efter en lång januari.

Denna månad plockar jag in en irländare, min personliga skotska favorit samt en representant för destilleriet som fortfarande gör som man gjorde för över 100 år sedan, rent hantverk.

Fräsch, lättdrucken och smakrik

connemara-peated-single-malt-irish-whiskeywebb

Connemara nr 86521 399 kr

En irländsk single malt som ovanligt nog använder torvrökt malt. Det märks inte alls i den vanliga varianten som dock är en väldigt trevlig bekantskap men om du testar cask strength varianten, nr 89667 599kr så slår torvröken igenom som hos en Islaywhisky.

Elegant, komplex och mjuk

auchentoshan-three-woodwebb

Auchentoshan Three Wood nr 70902 539 kr

En läcker representant från detta låglandsdestilleri. Observera att den vanliga 12-åriga varianten är menlös och inte värd pengarna. Three Wood har lagrats på tre typer av fat – bourbonfat och två olika sorters sherryfat vilket ger en efterrättswhisky som är farligt lättdrucken och passar de flesta.

Komplex, spännande med touch av Norrbotten och rök

springbank-10-year-webb

Springbank 10 år nr 20410 450 kr

Standardbuteljen från ett av de få familjeägda skotska destillerierna är en riktig höjdare; komplex i doft och smak och många har poängterat den spännande blandningen av sött och syrligt på ett sätt som gör att det verkar vara Norrbotten i whiskyform: hjortron, myrar, mossa, trä, rök bland annat. Liknar egentligen inget annat, prova själv.

För fler whiskytips, se länken Om whisky

Publicerat 6 februari, 2010