Deprecated: ltrim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /www/webvol16/qe/umahjby3t0fgr03/calnerwhisky.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3031

Cinderella Whisky Fair 17-20/1 2013

eldvatten monter

perosnal i montern

TC o mortlach

Calnerwhisky jobbade tillsammans med Svenska Eldvatten i deras monter under tre kryssningar på Cinderella Whisky Fair 17-20/1. Det var full fart, många intresserade och nöjda besökare. Vi tog chansen att smaka en och annan god dram samt hitta intressanta objekt till Calnerwhiskys kommande provningar.

Publicerat 23 januari, 2013

Julklappstips 2012

Julen är snart här, dags att smyga iväg och köpa en whiskyklapp till den som så förtjänar. Svårt att veta vad du ska hitta på? Var lugn, Calnerwhisky hjälper dig att hitta rätt bland hyllorna. Ta del av våra julklappstips nedan och ha en riktigt trevlig jul!

Calnerwhisky Julklappstips 2012

Publicerat 8 december, 2012

ÖL & WHISKYTIPS MARS 2011

trashy-blonde-webb2punk-ipa-webb1

Brewdog

Två glada killar i Fraserburgh, Skottland, som brygger öl med attityd. Prova till exempel deras Trashy Blonde, en frisk och härlig ale. Eller busiga Punk IPA med massor av beska och grapefrukt och den absolut coolaste etiketten någonsin.

glenmorangie-lasanta-webb

Glenmorangie Lasanta nr 84915, 510 kr

Klassiska höglandswhiskyn Glenmorangie har fått avsluta med en lagring på sherryfat vilket ger den en elegans och sötma med russin, dessertvin och kryddor. Värmande och trevlig till kvällsboken.

highland-park-18-yo-webb2

Highland Park 18 år nr 437, 549 kr

En av de mest prisvärda i denna åldersgrupp. Komplex, både vild och avrundad och med sötma av honung samt lite hav och torv. Ta med den till stugan nu i vårvintern. En utmärkt dram medan du väntar på att grillbrasan ska ta fyr.

Publicerat 14 mars, 2011

Whiskyåret 2010 del III

lagerhus-svartvitt-red

DE BÄSTA MOGNA OCH ÄLDRE…

Highland Park 40 år (score 20/20)

Fantastisk. Komplex, värmande, elegant, otroligt välbalanserad med strama drag av ek och fat på ett sätt man bara drömmer om. Eftersmaken är så lång att den räcker ända hem var du än bor… En av de bästa whiskys jag hittills smakat. Inte helt olik en äldre Ardbeg från 1970-talet.

Tomatin Signatory 40 år 1967 (score 18,5/20)

En spänstig och trevlig whisky med tanke på åldern, bra balans mellan stramt och mjuk sötma, komplex med bred komposition och läcker fatkaraktär. Sherrydragen är riktigt smaskiga.

Strathisla Gordon & MacPhail 40 år (score 18,5/20)

Sensuell pralindoft, smaskig och riktigt komplex smakbild med både kraft och mjuka drag. Välkomponerad och riktigt bra ekfat som backar upp det hela. Mogen kärlek på flaska.

Strathisla Gordon & MacPhail 30 år (score 18,25/20)

Lillebror till ovanstående kan man säga. En toppenwhisky som visar att bra fat ger massor av dofter och smaker utan att det blir trött eller träigt. Stor njutning och det till ett i åldersgruppen otroligt bra pris.

Highland Park Dewar Rattray 24 år 1981 (score 17,5/20)

Ännu ett exempel på hur väl whisky från HP åldras; en symfoni i doft och smak med komplexitet och en läcker balans mellan söta toner, sälta och torvrök. Maffig, varm och läcker.

…OCH DE SÄMSTA

Ayrshire Duncan Taylor 32 år 1973 (score 5/20)

En verklig raritet och dyrgrip, men det har inte ett smack med kvalitet att göra i detta fall. Märklig dryck som har väldigt lite med whisky att göra, en sorts mix av godis, schampo och sprit. Kanske kan fungera som obskyr drinkbas?

Kinclaith Gordon& MacPhail CC 1967 (score 5/20)

En legendarisk och svåråtkomlig lågländare men det är återigen inget kvalitetstecken… en synnerligen märklig och egen whisky med en hel del kemiska toner blandat med inslag av metall och prägel av sämre fat.

Littlemill Signatory 36 år 1967 (score 5,5/20)

Doften är ganska trevlig men sen kommer en tvålchock till smak som är så mycket parfym och slisk att ”three fingers of Four Roses” plötsligt känns välkommet… Odrickbart!

Publicerat 23 januari, 2011

Whiskyåret 2010 del II

port-askaig-bar-red

BÄSTA WHISKYS I TONÅREN…

Glendronach 15 år Revival (score 17,5/20)

Ja jäklar vad gott! Läckert sensuell och varmt omfamnande whisky som passar i favoritfåtöljen, gärna framför en brasa. Bästa sherrylagrade whiskyn i Sverige i denna prisklass.

Yamazaki 18 år (score 17,5/20)

Ett bra exempel på hur japansk whisky verkar mogna snabbt; den här gentlemannen verkar betydligt äldre än 18 år. Mogen, distingerad, elegant, mäktig.

Craigellachie Gordon&MacPhail CC 1990 (score 17,5/20)

En överraskande läcker, charmig och komplex whisky med en känsla av ”sommar i bersån” och farligt lättdrucken.

Aultmore SMWS 16 år 1992 (score 17/20)

Välbalanserad och komplex whisky. Sötma av vanilj, honung och frukt men inte inställsam och ger verkligen mersmak.

Bladnoch Cadenhead 15 år 1992 (score 17/20)

En riktig läckerbit som visar att ett bra bourbonfat och en bra grundwhisky ger ett resultat som gör att jag varken längtar efter rökig eller sherrylagrad whisky. Magnifikt.

…OCH DE SVÅRASTE OCH BRÅKIGASTE:

Ledaig Duthies 13 år (score 5/20)

Känns yngre och mer omogen än väntat. Doften är bortom allt hopp med lösningsmedel och krut; smaken en märklig mix av frukt och knallpulver.

Bladnoch 15 år Cask strength (score 6/20)

En obalanserad whisky med för mycket smörighet respektive tvålighet, spretigt och svårt balanserad. Oangenäm, oaptitlig.

Rosebank Whisky Galore 15 år (score 6,5/20)

Skör och trulig med oangenäma kanter i smak och doft och känns mycket spritigare än man kunde förvänta sig. Med vatten blir den dessutom tunn och trist.

Publicerat 16 januari, 2011

Whiskyåret 2010 del I

flaksor-svartvitt-red

DE BÄSTA ALLRA YNGSTA 2010…

Glenburgie Gordon & MacPhail 10 år (score 17,75/20)

En doft och smakrik, härlig, välbalanserad bjud- och drickwhisky med äldre touch. Toppkvalitet!

Caol Ila Gordon & MacPhail 12 år 1997, Sherry Wood (score 17,5/20)

En komplex och spännande Caol Ila där sherryfaten backar upp whiskyn i bra harmoni med rök och tjära.

Kilchoman Inaugural Release (score 16,5/20)

Luktar som en ung Ardbeg och smakar som en Caol Ila. Läcker, busig whisky som får mig att falla pladask och visar att ung whisky kan hålla måttet.

Bowmore Tempest 10 år Batch 1 (score 16/20)

En bourbonlagrad, frisk och spänstig Bowmore som släpper fram lite mer Islaykaraktär med hav och rök än vanligt, mixat med frukt och vanilj. En läckerbit som ger mersmak.

Springbank 10 år (score 16/20)

Smakrik, komplex och välbalanserad whisky med elegans och en trevlig fatkaraktär. En av de bästa standardbuteljerna i åldersgruppen.

…OCH DE HÄR GLÖMMER VI GÄRNA

Mackmyra Special 01 (score 6/20)

Det finns en fruktighet någonstans här som verkar lovande men det är för mycket ofärdigt, spritigt och spretigt i både doft och smak.

Glen Scotia 1999 Heavily peated (score 6,5/20)

Ett ofärdigt experiment som inte fungerar alls och dofter och smaker bråkar bara om uppmärksamhet. Håll er till originalreceptet pojkar!

Ben Nevis Mac Malt 12 år Sherry (score 7,5/20)

Kantrar i för spritig doft och för klibbigt söt smak. Inte på långa vägar en bra representant för detta destilleri.

Publicerat 11 januari, 2011

JULKLAPPSTIPS

julbild-2010-webb

Du vill ge bort en whisky men vet inte riktigt var du ska börja leta? Är pappa kräsen så du törs inte ta vad som helst? Vill du få syrran att äntligen uppskatta den ädla skotska drycken? Var bara lugn, Calnerwhisky ger dig alla råd och köptips du behöver, från nybörjarklappen till flaskan som inte många samlare har på hyllan. Ladda ned, spara och skriv ut vår späckade julklappsspecial här: Calnerwhiskys julklappstips 2010

Och kom också ihåg att du kan ge bort ett presentkort på en kommande provning av whisky eller öl i Boden, Luleå eller Piteå. Maila mig på tommy@calnerwhisky.se eller ring 070-5596275 så får du veta mer.

God Jul på er!

Publicerat 2 december, 2010

WHISKYTIPS MAJ 2010

bowmore_surf_sewebbbenrinnes-15-webbhazelburn-8webbmortlach16webb

Intresset och marknaden för single maltwhisky är större än någonsin. Nya destillerier drar igång, nya oberoende buteljeringsfirmor dyker upp, destillerierna uppdaterar sitt utbud av standardbuteljer. Ibland blir man alldeles matt och har svårt att navigera bland alla nya årgångar, single caskbuteljer och wood finishes.

Den här månaden slår jag därför ett slag för bra, prisvärda standardbuteljer från Skottland. Trevliga, goda ”everyday drams” skulle man kunna säga. Utgångspunkten är vad som finns tillgängligt i Storbritannien eller på Tax Free-avdelningarna på internationella flygplatser men några av dem finns även här hemma på Systembolaget. Sätt dem på din inköpslista om du skall åka utomlands eller gör en beställning på ditt Systembolag.

Ben Nevis 10 år c:a £29, 659 kr på Systembolaget

Smakrik, kraftfull höglandswhisky med en skön sötma utan rökighet .

Benrinnes 15 år Flora & Fauna c:a £37

Sherrylagrad whisky, välbalanserad, komplex och med lite torv och kryddor.

Bowmore Surf 1 liter Tax Free c:a 300 kr

Betydligt mindre av sherrysötman än vanligt och mer av frisk Islaystil med rök.

Hazelburn 8 år c:a £33, 650 kr på Systembolaget

Trippeldestillerad maltwhisky från Springbank. Fräsch och smakrik frukt och fräscha trädgårdsdrag, väldigt komplex för åldern.

Glenburgie 10 år c:a £23, 459 kr på Systembolaget

En mogen och komplex whisky med sherry, kryddor, russin och apelsin. En av de bäst balanserade whiskys jag träffat på i denna ålder.

Glentauchers 1990 c:a £30

Glentauchers ges ut i årgångar, nuvarande i butikerna är en från 1991. God, mogen och komplex whisky med bra balans i sötma, kryddor, malt och lite jordiga drag.

Mortlach 16 år Flora & Fauna c:a £44

Den bästa, mest eleganta, smakrikaste och bäst balanserade av sherrylagrade whiskies i den här åldersgruppen. Underbar, evigt lång eftersmak. Perfection.

Publicerat 1 maj, 2010

WHISKYTIPS FEBRUARI-MARS 2010

Solen tittar fram och värmer till och med lite samtidigt som det kan blåsa ruggigt och storma och snöa… Jag låter whiskytipsen spegla denna paradox genom att rekommendera två trevliga, fräscha vårwhiskys (som för en gångs skull inte är skotska…) och en robust vintervärmare från Islay. Håll tillgodo.

Friskt, fruktigt och vårläckert från Irland

greenore-6-ar-webb

Greenore 6 år nr 414 349 kr

Här är något för den som tror att grainwhisky är opersonlig sprit. Fruktig och blommig single grain från Irland som passar perfekt när det är dags att sitta i trädgården.

Fransk single malt whisky

armorik-webb-2

Armorik nr 88668 425 kr

Genuin fransk whisky som är som en lätt version av Glenmorangie: fruktig och frisk med en lite gräsig eftersmak. Kommer att finnas i ordinarie sortiment och på de flesta Systembolag framöver, prova den.

Robust och komplex med tjära

laphroaig-qc-webb-2

Laphroaig Quarter Cask nr 10497 455 kr

En ung version av denna Islayklassiker, blott 5 år och sedan slutlagrad 7 månader på små 105 liters fat ger en mycket intressantare och godare whisky än den vanliga 10-åriga versionen. Låt den stå till sig med bara litet vatten och börja sedan dofta och smaka. Härligt.

Publicerat 8 mars, 2010

WHISKYTIPS JANUARI 2010

Årets första whiskytips kommer en vecka in på februari, det kanske passar plånboken bättre efter en lång januari.

Denna månad plockar jag in en irländare, min personliga skotska favorit samt en representant för destilleriet som fortfarande gör som man gjorde för över 100 år sedan, rent hantverk.

Fräsch, lättdrucken och smakrik

connemara-peated-single-malt-irish-whiskeywebb

Connemara nr 86521 399 kr

En irländsk single malt som ovanligt nog använder torvrökt malt. Det märks inte alls i den vanliga varianten som dock är en väldigt trevlig bekantskap men om du testar cask strength varianten, nr 89667 599kr så slår torvröken igenom som hos en Islaywhisky.

Elegant, komplex och mjuk

auchentoshan-three-woodwebb

Auchentoshan Three Wood nr 70902 539 kr

En läcker representant från detta låglandsdestilleri. Observera att den vanliga 12-åriga varianten är menlös och inte värd pengarna. Three Wood har lagrats på tre typer av fat – bourbonfat och två olika sorters sherryfat vilket ger en efterrättswhisky som är farligt lättdrucken och passar de flesta.

Komplex, spännande med touch av Norrbotten och rök

springbank-10-year-webb

Springbank 10 år nr 20410 450 kr

Standardbuteljen från ett av de få familjeägda skotska destillerierna är en riktig höjdare; komplex i doft och smak och många har poängterat den spännande blandningen av sött och syrligt på ett sätt som gör att det verkar vara Norrbotten i whiskyform: hjortron, myrar, mossa, trä, rök bland annat. Liknar egentligen inget annat, prova själv.

För fler whiskytips, se länken Om whisky

Publicerat 6 februari, 2010