WHISKYTIPS MAJ 2010

bowmore_surf_sewebbbenrinnes-15-webbhazelburn-8webbmortlach16webb

Intresset och marknaden för single maltwhisky är större än någonsin. Nya destillerier drar igång, nya oberoende buteljeringsfirmor dyker upp, destillerierna uppdaterar sitt utbud av standardbuteljer. Ibland blir man alldeles matt och har svårt att navigera bland alla nya årgångar, single caskbuteljer och wood finishes.

Den här månaden slår jag därför ett slag för bra, prisvärda standardbuteljer från Skottland. Trevliga, goda ”everyday drams” skulle man kunna säga. Utgångspunkten är vad som finns tillgängligt i Storbritannien eller på Tax Free-avdelningarna på internationella flygplatser men några av dem finns även här hemma på Systembolaget. Sätt dem på din inköpslista om du skall åka utomlands eller gör en beställning på ditt Systembolag.

Ben Nevis 10 år c:a £29, 659 kr på Systembolaget

Smakrik, kraftfull höglandswhisky med en skön sötma utan rökighet .

Benrinnes 15 år Flora & Fauna c:a £37

Sherrylagrad whisky, välbalanserad, komplex och med lite torv och kryddor.

Bowmore Surf 1 liter Tax Free c:a 300 kr

Betydligt mindre av sherrysötman än vanligt och mer av frisk Islaystil med rök.

Hazelburn 8 år c:a £33, 650 kr på Systembolaget

Trippeldestillerad maltwhisky från Springbank. Fräsch och smakrik frukt och fräscha trädgårdsdrag, väldigt komplex för åldern.

Glenburgie 10 år c:a £23, 459 kr på Systembolaget

En mogen och komplex whisky med sherry, kryddor, russin och apelsin. En av de bäst balanserade whiskys jag träffat på i denna ålder.

Glentauchers 1990 c:a £30

Glentauchers ges ut i årgångar, nuvarande i butikerna är en från 1991. God, mogen och komplex whisky med bra balans i sötma, kryddor, malt och lite jordiga drag.

Mortlach 16 år Flora & Fauna c:a £44

Den bästa, mest eleganta, smakrikaste och bäst balanserade av sherrylagrade whiskies i den här åldersgruppen. Underbar, evigt lång eftersmak. Perfection.

Publicerat 1 maj, 2010