MÅNADENS WHISKYTIPS-SEPTEMBER 2009

Så här i slutet av månaden – lönen ligger på kontot några dagar till och man kanske vill fylla på barskåpet. Då är det dags för köptips för whiskyhyllan. Varje månad kommer jag att tipsa om bra köp på Systembolaget. God whisky i olika smakriktningar som dessutom är prisvärda. Det är trots allt så att även om det finns ovanliga och gamla specialbuteljeringar som kan vara precis hur goda som helst, återkommer jag själv alltid till ett antal standardbuteljer som är riktigt trevliga, som jag gärna har hemma på hyllan och som jag dessutom slipper snåla med, vare sig för mig själv eller mina gäster eftersom de ligger i ett bra prisläge. Bäst är varken dyrast eller äldst.

Så, håll tillgodo, här kommer denna månads tips.

Tommy

FRUKTIG, FRÄSCH OCH SMAKRIK

glenmorangie-original-10-mini-webb

Glenmorangie Original 10 år

Glenmorangies basmalt har aldrig varit bättre: spänstig och läcker med massor av fruktighet, lättdrucken och passar de flesta. Pröva den gärna utan vatten.

FRISK MED PEPPAR OCH TJÄRA

caol-ila-12-webb-mini

Caol Ila 12 år

Min favorit från Islay: frisk och busig med rök och havskaraktär; som rökt lax och vitpeppar på knäckebröd. Mycket mer attityd och fräs än Laphroaigs 10-åring, prova att jämföra så får du se.

MOGEN, KOMPLEX MED FRUKT OCH SHERRY

macallan-12webb21

Macallan 12 år

En stor och smakrik men samtidigt mjuk och smaskig whisky. Här är det rena rama julafton bokstavligt talat: torkad frukt, russin, sherry, kryddor mm. Denna komplexa whisky passar perfekt som efterrätt eller varför inte till en vällagrad prästost?

Publicerat 26 augusti, 2009