Månadens whiskytips-november 2009

Denna månad väljer jag två nyheter; en med mycket begränsad tillgång så passa på. Den andra är en ny buteljering från ett gammalt favoritdestilleri som haft begränsat sortiment på Systembolaget ett par år. Det tredje tipset är en japansk whisky, det är verkligen värt att gå utanför Skottland också.

Jag återkommer i slutet av november med en utökad julklappsspecial.

Islaywhisky med extra allt

lagavulin-de-webb3

Lagavulin Distiller’s Edition 1993 nr 10193, 699 kr

Den redan smakrika, tjäriga och maffiga Lagavulin har i mitt tycke enbart vunnit på att slutlagras på sherryfat; det ger den där extra elegansen till det robusta och mäktiga. Passa på att köp genast, det är alltid mycket begränsade upplagor.

Eleganten, lyxpralinen

dalmore-15-webb

Dalmore 15 år nr 87746, 569 kr

Äntligen kommer det ett antal originalbuteljeringar från detta destilleri! Den 15-åriga versionen är söt, mogen och har den där härliga touchen av sherry med apelsinchoklad som gör att den passar till cigarren, kaffet eller som en efterrätt på egen hand.

Delikat, komplex och spännande whisky från Japan

yoichi-10-webb

Nikka Yoichi 10 år nr 10413, 549 kr

Jätteläcker och klart annorlunda maltwhisky som behöver lite tid på sig att öppna upp för alla sina dofter och smaker men den tålmodige belönas med en smakrik whisky med spännvidd från frukt och grönt till lite torv och ekfat. Mumsigt för favoritfåtöljen och en god bok i höstrusket.

Publicerat 1 november, 2009